ASO-opas - Mangrove

Usein kysyttyä ASO-asumisesta

Me haluamme, että asumisoikeus- eli ASO-asunnon hankinta on sinulle mahdollisimman helppoa ja mutkatonta. Täältä löydät vastauksia yleisimpiin ASO-asumiseen liittyviin kysymyksiin.

> Tutustu Mangroven ASO-kohteisiin täällä!

Mitä asumisoikeusasuminen on?

Asumisoikeus- eli ASO-asuminen on yhdistelmä omistusasumisen pysyvyyttä ja vuokra-asumisen helppoutta ja joustavuutta. ASO-asunnot ovat laadukkaita ja viihtyisiä, eikä sellaisen hankinta vaadi suurta henkilökohtaista lainaa. Asumiskulut ovat usein markkinavuokraa edullisemmat, eikä talon omistaja voi irtisanoa asumisoikeussopimusta ilman perusteltua syytä.

Mangroven asumisoikeusasunnot  ovat nykyaikaisia koteja ekologisilla arvoilla. Asunnoissa on kauniit pintamateriaalit ja toimivat pohjaratkaisut. Voit lukea lisää Mangrovesta sekä Mangrove-kotien asukkaista täällä.

Asumisoikeusasunnossa voit asua niin kauan kuin haluat. Jos tahdot luopua asunnosta, saat alkuperäisen asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Sinun ei tarvitse huolehtia asunnon jälleenmyynnistä.

Lue artikkeli asumisoikeuslain uudistumisesta (1.1.2022 alkaen) > 

Asumisoikeusasumisen kustannukset

ASO-asunnosta maksetaan ASO-maksu, joka on enintään 15 % asunnon hankinta-arvosta. Asumisen aikana maksetaan kuukausittain käyttövastiketta, joka on usein markkinavuokratasoa edullisempi. Asukkaalla on oikeus asua asunnossaan niin pitkään kuin haluaa, mutta ASO-asuntoa ei voi ostaa omaksi.

ASO-asunnon hankintaa varten on mahdollista hakea lainaa ja suuri osa ASO-asukkaista hankkii asuntonsa pankkilainalla. Asumisoikeussopimus hyväksytään lainan vakuudeksi ja pankkilainan korot ovat verovähennyskelpoisia, eikä ASO-maksusta makseta varainsiirtoveroa. Asumiskuluihin on mahdollista saada Kelan asumistukea.

Kun luovut asunnosta, saat ASO-maksun takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna 3 kuukauden irtisanomisajan jälkeen. Uusissa asunnoissa indeksi nostaa summaa, kun taas vanhoissa asunnoissa summa voi indeksin ansiosta joko nousta tai laskea.

Mangroven ASO-asuntolistauksen löydät täältä. Mikäli et löydä vastausta kysymykseesi, voit ottaa yhteyttä meihin osoitteella asumisoikeus@mangrove.fi. Me autamme sinua kaikessa asunnon hakuun liittyvässä asiassa!

Tilaauutiskirje

Liity uutiskirjelistalle

Saat ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme.

Täytä tiedot ja tilaa uutiskirje

Seuraa meitä
sosiaalisessa mediassa

Tiedät mitä tapahtuu.