6 vinkkiä kestävään asumiseen ja elämiseen - Mangrove

6 vinkkiä kestävään
asumiseen ja elämiseen

Meistä jokainen voi tehdä arjessa valintoja, jotka hillitsevät ilmastonmuutosta ja joista on iloa omalle kukkarolle. Suomalaisen hiilijalanjälki eli ilmastopäästöt koostuvat asumisesta, kuluttamisesta, liikenteestä, matkailusta sekä ruoasta. Tämän vuoksi olemme koonneet sinulle vinkkejä ekologisempaan asumiseen ja elämiseen.

 

Ole tarkkana energian käytön kanssa

80 % energiankulutuksesta syntyy tilojen ja käyttöveden lämmityksestä. Saat aikaan huomattavia kulusäästöjä, kun säädät huonelämpötilan 18–21 asteeseen ja käytät lämmintä vettä säästeliäästi. Sammuta valot, kun poistut huoneesta ja sammuta myös laitteet, joita et käytä. Suosi LED-valoja ja vaihda sähkösopimus vihreään sähköön.

Vähennä lotraamista

Veden säästäminen säästää sekä energiaa että omaa kukkaroa. Se myös pienentää työtä vedenpuhdistamoissa. Vältä veden juoksuttamista suihkussa ja tiskaamista juoksevan veden alla. Pese mahdollisimman täysiä pyykki- ja astianpesukoneellisia. Korjaa tai korjauta vuotavat hanat ja WC-istuimet välittömästi.

Harkitse ennen kuin ostat

Kaikella materiaalilla on oma hiilijalanjälkensä, joten tee hankintoja harkiten ja vältä heräteostoksia. Harvoin käytettävän tuotteen voi myös lainata tai ostaa käytettynä. Suosi paikallisia, lähellä valmistettuja tuotteita. Korjaa tai korjauta rikkoutunut tavara.

Säästä luonnonvaroja ja energiaa kierrättämällä

Lajittele seka- ja energiajätteeseen vain kierrätykseen kelpaamattomat tuotteet. Kierrättämällä saadaan talteen vielä käyttökelpoisia materiaaleja; paperi, kartonki, biojäte, lasi, muovi ja metalli kannattaa lajitella ja laittaa ne oikeisiin lajitteluastioihin. Kierrätä käyttökelpoiset vaatteet ja vie käyttökelvottomat tekstiilit ja vaatteet poistotekstiilikeräykseen.

Liiku taloudellisesti

Noin viidennes Suomen kasvihuonepäästöistä aiheutuu liikenteestä ja yli puolet tieliikenteen aiheuttamista päästöistä on peräisin henkilöautoista. Käveleminen ja pyöräileminen on ekologista, kimppakyydit ja julkisen liikenteen käyttö suositeltavaa. Taloudellisella ajotavalla pienennät henkilöauton päästöjä ja polttoaineen kulutusta. Jos mahdollista, vaihda sähkö-, hybridi- tai biopolttoautoon.

Suosi ympäristöä vaalivaa ruokaa

Ruoantuotanto on yksi suurimmista kasvihuonekaasujen aiheuttajista ja eläinpohjainen ravinto kuormittaa ympäristöä erityisen paljon. Vaikuta sinulle sopivalla tavalla, esimerkiksi vähentämällä asteittain lihansyöntiä ja lisäämällä samalla kasvisruokailua, syömällä enemmän luonnonriistaa ja kalaa, suosimalla lähituotantoa ja luomutuotteita, kasvattamalla itse ja minimoimalla ruokahävikkiä.

Hiilijalanjalki-ikoni

Keskivertosuomalaisen vuosittainen hiilijalanjälki on noin 10 000–13 000 CO₂e. Yksilön hiilijalanjäljen tulisi olla noin 2 500 CO₂e, jotta asetetut tavoitteet hiilineutraaliudesta saavutettaisiin. Oman hiilijalanjäljen voi laskea osoitteessa ilmastodieetti.ymparisto.fi/ilmastodieetti ja aloittaa polun kohti pienempää hiilijalanjälkeä.

Tutustu Mangroven ekologisiin asuntokohteisiin >
Mangrove_Eko™-konsepti_puukuvitus

Mangrove Eko™ -konsepti

Konsepti ohjaa toimintaamme alkaen hankkeen suunnittelusta ja läpi rakennusvaiheen, aina valmiiseen kotiin ja asumiseen saakka. Kestävässä rakentamisessa painopisteemme on ekologisesti vaikuttavimmissa ratkaisuissa, jotka vähentävät ilmastoa kuormittavaa hiilijalanjälkeä ja kasvattavat positiivista hiilikädenjälkeä.

Tutustu ekotekojen perustana toimivaan Mangrove Eko™ -konseptiin >

 Lue lisää ekologisemman elämän vinkkejä esitteestämme

Tilaauutiskirje

Liity uutiskirjelistalle

Saat ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme.

Täytä tiedot ja tilaa uutiskirje

Seuraa meitä
sosiaalisessa mediassa

Tiedät mitä tapahtuu.