Yhteisellä matkalla kohti hiilineutraalia rakentamista - Mangrove
JAA SOMESSA

Yhteisellä matkalla kohti hiilineutraalia rakentamista

Mangrove x Remeo – Yhteisellä matkalla kohti hiilineutraalia rakentamista
Mangrove x Remeo – Yhteisellä matkalla kohti hiilineutraalia rakentamista

Alkuperäinen artikkeli on julkaistu Remeon asiakastarinoissa.

Remeo toimii suomalaisen Mangrove-konsernin ympäristöhuollon toimijana rakennustyömailla ja jaamme Mangroven kanssa yhteiset vastuullisuusarvot tukien kestävää kehitystä ja ympäristön hyvinvointia. Mangrove rakentaa tällä hetkellä aktiivisesti muun muassa Turun alueella, Pirkanmaalla, pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella.

Remeo ja Mangrove Oy – sujuvaa yhteistyötä rakennustyömailla

Vierailimme Turussa Mangroven työmaalla, joka on yksi monesta Remeon ja Mangroven yhteisistä kohteista. Turussa rakentuu tällä hetkellä 3 kerroksinen harkkomuurattu pienkerrostalo, jossa on valmistuessaan 18 asuntoa. Uusi kerrostalo nousee Turun Ylioppilaskyläsäätiön rakennusten viereen rauhalliselle ja lehtevälle tontille. Tontilla on hauska ja mielenkiintoinen historia, sillä se on aikanaan ollut vanha savenotto monttu, josta on viety savea Kupittaan savelle. Ensi vuonna tontti kuitenkin palvelee uusien asukkaidensa kotipaikkana.

Mangroven rakennustyömaan työnjohtaja Hermanni Willman ja Remeon rakennusmyyjä Timo Sariola.

Rakennustyömailla työmaan koko on usein haasteena tehokkaalle jätteiden lajittelulle, sillä tilaa ei välttämättä ole monelle jäteastialle tai -lavalle. Työmaan sujuvuuden kannalta onkin siis tärkeää, että etsimme yhdessä parhaat toimintatavat kunkin työmaan osalta ja teemme jätehuoltosuunnitelman yhdessä asiakkaan kanssa, jotta se palvelee työmaan tarpeita parhaiten.

”Yhdessä tehtiin jätehuoltosuunnitelma, joka on pitänyt. Olemme olleet oikein tyytyväisiä”, kertoo Hermanni Willman, Mangroven rakennustyömaan työnjohtaja. Mangroven yhteyshenkilönä Remeolta on ollut rakennusmyyjänä ja kiertotalouden parissa vuosia toiminut Timo Sariola, jonka kanssa suunnitelma yhdessä tehtiin ja jota kehitetään työmaan eri vaiheiden mukaan. ”Helpottaaksemme työmaan arkea mietittiin yhdessä, kuinka lajittelu voidaan toteuttaa järkevästi ja kustannustehokkaasti”, Timo summaa.

Kierrätysaste nousuun ja arjen helpostusta käsittelyteknologian avulla

Hermanni heittää Remeolle virnistäen haasteeksi, että työmaan kierrätysasteessa tavoitellaan kahdeksalla alkavaa lukua. Tavoitteisiin päästään yhteistyöllä eli tehokkaalla syntypaikkalajittelulla ja täydentäen sitä laitosmaisella kierrätyksellä.

Remeon käsittelylaitos ottaa muun materiaalin ohella vastaan rakennus- ja purkujätettä ja lajittelee sen edelleen puhtaiksi uusiomateriaaleiksi. Käsittelylaitoksella lajittelun hoitavat optiset erottelijat sekä älyteknologiaa käyttävät robottikädet, joiden lajittelutulos on priimaa. Ihmisen tekemä lajittelu perustuu aina silmämääräiseen arvioon materiaalista, mutta teknologialla saavutetaan tarkempi lajittelutulos ja siten puhtaampaa uusiomateriaalia. Käsittelylaitoksemme sekalaisen rakennusjätteen hyödyntämisaste materiaalina on tällä hetkellä 71,8 %. Uusiomateriaali jatkaa matkaansa käsittelylaitokseltamme suomalaisen teollisuuden tarpeisiin.

Remeon käsittelylaitos Vantaalla on Euroopan edistynein.

Ympäristöhuolto rakennustyömaalla on monen osan summa

Rakennustyömaalla jätehuollon tarpeet muovautuvat rakennustyömaan vaiheiden mukaan. Purkuvaiheessa tarpeet eroavat esimerkiksi siitä vaiheesta, kun rakennetaan rakennuksen sisäosia. Työmaalla syntyy paljon puujätettä, sekalaista rakennusjätettä ja energiajätettä. Sisärakennusvaiheessa syntyy myös paljon kipsiä energiajätteen lisäksi.

”Erilliskeräys on hyvä, mutta sen pitää myös onnistua. Siksi toimiva ratkaisu on Remeon korkean teknologian käsittelylaitos, joka täydentää syntypaikkalajittelua”, Timo kertoo hymyillen. Esimerkiksi Mangroven työmaalta jätteet kuljetetaan Remeon käsittelylaitokselle Kaarinaan lajitteluun ja Kaarinasta osa materiaalista jatkaa matkaansa käsittelylaitoksellemme jatkolajitteluun. Fiksujen logistiikkavirtojen sekä suunnittelun ja materiaalien avulla materiaali kiertää paremmin ja saavutamme päästösäästöjä. Näin säästetään myös hiilidioksidipäästöissä, kun jätehuollon elinkaari on alusta loppuun suunniteltu hyvin.

Rakennustyömailla on tarkka budjetti, myös jätehuollon osalta. Remeon kanssa yhteistyössä jätehuollon osalta budjetti on laskettu tarkasti, ja autamme myös pitämään sen räätälöityjen ratkaisujemme avulla. ”Yhteistyössä (Remeon kanssa) mietitään ja lasketaan, että miten päästään tavoitteisiin, eli budjettiin ja kierrätysasteeseen. Yhdessä tätä raksaa tehdään”, Hermanni kertoo.

Rakennustyömaiden kierrätyskulttuuri on ottanut harppauksia eteenpäin

”Kierrätyskulttuuri joillakin rakennustyömailla voi olla vielä nuorta. Enää ei kuitenkaan pärjää vanhoilla tavoilla, vaan on adaptoiduttava uuteen. Jätehuoltokustannukset nousevat, jos jätteitä ei lajitella oikein, joten jo pelkästään sen vuoksi lajittelu ja kierrätys kannattaa. Mangrovella haluamme tuoda oman kortemme kekoon ympäristötalkoissa ja tehdä parhaamme”, Hermanni kertoo.

Remeo tukee Mangroven rakennustyömaan oikeaoppista lajittelua, jotta päästään yhdessä asetettuihin tavoitteisiin.

Turun rakennustyömaalla kierrätys toimii, vaikka toisinaan joudutaan sommitella, mihin jätelava ja -astiat mahtuvat. Kierrätysosaaminen ja oikeaoppinen lajittelu on myös osa työntekijöiden ammattitaitoa. Mangroven ammattilaisten toimesta lajittelu sujuu tehokkaasti ja oikein, mutta aina näin ei ole. Niissä tapauksissa Remeo auttaa myös työntekijöiden lajitteluosaamisen parantamisessa sekä kierrätysasioiden esiintuomisessa rakennustyömaalla.

Rakennusmyyjämme Timo Sariolan mukaan oikeaoppinen mestari työmaalla tekee paljon työmaan kierrätysasteen eteen ja johtaa esimerkillään. Työmaajohto on tärkeää hyvän jätesuunnitelman lisäksi.

Rakennustyömaalla huomioidaan strategisesti kiertotalous jo materiaalien tilauksessa, sillä sen avulla voidaan ehkäistä syntyvää jätettä. Kaikki materiaalit pyritään käyttämään kokonaisuudessaan, jotta ”hyvää tavaraa ei heitetä turhaan hukkaan”, Hermanni tiivistää hymyillen.

Tilaauutiskirje

Liity uutiskirjelistalle

Saat ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme.

Täytä tiedot ja tilaa uutiskirje

Seuraa meitä
sosiaalisessa mediassa

Tiedät mitä tapahtuu.