Kerrostalokaksoset Kirsikka ja Kide etenevät Hirvensalossa
JAA SOMESSA

Kerrostalokaksoset Kirsikka ja Kide etenevät Hirvensalossa

Mangrove_Kirsikka&Kide_harjannostajaiset-artikkeli – Työmaa
Mangrove_Kirsikka&Kide_harjannostajaiset-artikkeli – Työmaa

Hirvensalon Arolan alueelle TVT Asunnoille rakentuvien Kirsikka- ja Kide-kerrostalojen harjannostajaisia vietettiin toukokuun alussa viranomaissuositusten hengessä ulkona työmaa-alueella. Mangroven urakoimien, ulkonäöltään identtisten kerrostalojen rakentaminen alkoi viime vuoden heinäkuussa ja talot valmistuvat marraskuussa 2021.

Samassa pihapiirissä sijaitsevat talot ovat ulkonäöltään, pohjaratkaisuiltaan ja pinta-aloiltaan samanlaisia, mutta eroavat toisistaan rakennusmateriaalien osalta: Kirsikka on CLT-rakenteinen puukerrostalo ja Kide puolestaan jykevä betonitalo.

Rinnakkain rakentamisen kautta kahdesta hyvin erilaisesta rakennusmateriaalista saadaan hyödyllistä kokemusta ja vertailutietoa. Kirsikan myötä Mangrove haluaa myös vahvistaa erityisesti puukerrostalorakentamisen osaamistaan. CLT-massiivipuusta rakennettava Kirsikka nostaa perinteisen puurakentamisen uudelleen pinnalle.

–Pystymme vertailemaan puu- ja betonirakenteisten kerrostalojen käyttäytymistä, kustannuksia, hiilijalanjälkeen vaikuttavia ratkaisuja ja myöhemmin myös asumistyytyväisyyttä, sanoo vastaavana työnjohtajana toimiva projektipäällikkö Veli-Matti Toivonen Mangrovelta.

TVT Asunnoille yhteistyö ekologiseen asuntorakentamiseen erikoistuneen kumppanin kanssa on uusi aluevaltaus.

– Hanke monipuolistaa TVT Asuntojen asuntotarjontaa alueellisesti ja tuo yhtiölle sen ensimmäisen puukerrostalokohteen, sanoo TVT Asuntojen kehittämispäällikkö Johannes Malmi.

Valokuvassa vasemmalla TVT Asuntojen kehittämispäällikkö Johannes Malmi ja oikealla Mangroven vastaava mestari Veli-Matti Toivonen.

Puukerrostalo Kirsikan akustiikkaa tutkitaan jo rakentamisen aikana

Kirsikka ja Kide -hankkeen tavoitteena on viedä eteenpäin ekologisen rakentamisen ja asumisen ratkaisuja sekä puu- että kerrostalorakentamisessa.

Puu ja betoni ovat rakennusmateriaaleina erilaisia myös akustiikaltaan ja hankkeessa tutkitaan äänten kantautumista rakenteissa. Akustiikkamittaukset on aloitettu jo rakentamisen aikana, jotta itse rakentamisen ja rakennustavan vaikutuksista saadaan tarkempaa tietoa. Puukerrostalossa tutkitaan erityisesti kerrosten välistä äänten kantautumista ja sitä, millaisilla rakennusteknisillä yksityiskohdilla on merkitystä ääneen. Akustiikkaa tutkitaan asumisviihtyvyyden näkökulmasta myös asumisen aikana.

– Eri äänet kuuluvat eri tavoin materiaalista riippuen: se ei ole paremmuuskysymys vaan rakenteisiin liittyvää. Rakennusakustiikassa otetaan aina huomioon alan määräykset materiaaleista riippumatta, Toivonen kertoo.

Valokuvassa Veli-Matti Toivonen kertoo akustiikan mittaamisesta.

Ilmastovaikutukset esille hiilijalanjälkilaskennalla

Ekologisuus kulkee Mangrovella mukana aina suunnittelusta valmiiseen rakennukseen asti. Kirsikka ja Kide -rakennushankkeessa esimerkiksi hiilijalanjäljen muodostumista mitataan suunnittelusta lähtien läpi koko projektin. Talojen elinkaaren aikaisia ilmastopäästöjä on suunnittelun aikana optimoitu mahdollisimman vähäpäästöiseksi hiilijalanjälkilaskennan avulla.

Myös hiilikädenjäljen eli rakennusten myönteisiä ilmastovaikutuksia on laskettu. Puurakenteinen talo toimii positiivisena hiilinieluna eli sitoo hiilidioksidia ilmakehästä, ja tästä syystä Kirsikan myönteisiä ilmastovaikutuksia mittaava hiilikädenjälki on betonirakenteista Kidettä parempi. Hiilikädenjälkeen vaikuttavat muun muassa rakennuksessa käytettyjen rakennustuotteiden kierrätys- ja uudelleenkäyttömahdollisuus.

– Molemmille rakennuksille on esimerkiksi erilliset jätelavat, jotta nähdään, paljonko rakentamisen aikaista jätettä eri materiaaleista kertyy, kertoo Toivonen.

Ekologisuus näkyy myös muissa yksityiskohdissa. Kirsikan ja Kiteen pihapiiriin rakentuu yhteissauna asukkaiden käyttöön asuntokohtaisten saunojen sijaan. Pihasuunnittelussa on huomioitu luonnontilaisena säilytettäviä alueita, ja hulevesiä imeytetään nurmikiven avulla. Pyörävarastoinnille on varattu runsaasti paikkoja.

– Talot rakentuvat Arolan alueelle, jossa luonto on lähellä, ja tätä olemme halunneet vaalia myös yksityiskohtien suunnittelussa. Perinteisen kellarisaunan sijaan pihasauna on kotoisampi ja lähempänä suomalaista saunakulttuuria. Uskomme että näillä yksityiskohdilla olevan vaikutusta myös asumisviihtyvyyteen ja yhteisöllisyyteen, sanoo Johannes Malmi.

TVT Kirsikka ja Kide talojen vuokralaishaku käynnistyy elokuussa 2021. Tarkemmat tiedot www.tvt.fi

Kuvassa Johannes Malmin lisäksi Mangroven työmaan johtotiimi.
Tilaauutiskirje

Liity uutiskirjelistalle

Saat ensimmäisenä tiedon uusista kohteistamme.

Täytä tiedot ja tilaa uutiskirje

Seuraa meitä
sosiaalisessa mediassa

Tiedät mitä tapahtuu.